Witam!
Czy ktos moze posiada jakies informacje o 'Basińskich' z parafii Modliszewskiej, miejscowosc Świątniki Wlk.?
Pewien klopot mam, moze ktos z was bedzie umial doradzic lub pomoc: poszukuje rodziców swojego przdoka Jana Basińskiego (ur.1807/09, zm. 1875), jednak ksiegi chrzstów z lat 1795-1820 sie nie zachowaly. W ksiedze slubów jest notatka, ze rodzice - gdy Jan bral slub - wówczas juz nie zyli, jednak nie sa podane imiona. W ksiedze zgonów oczywiscie nie ma notatki o rodzicach. W zapisie zgonu USC brakuje imion rodziców, bo nawet syn zmarlego nie byl w stanie podac ich imiona. A ksiag meldunkowych chyba nie ma dla tej miejscowosci, bynajmniej w bazie SEZAM mi nic nie wyswietlilo. Jak wiec postapic? Dzieki z góry!
Takze interesuja mnie Kasprzakowie (najdalej mi jest wiadomy Wojciech Kasprzak, ur. 1830 r., mieszkal w Poznaniu, i w okolicach), Szubiak (Poznan/Sobota), Pawlak (Sobota), Schulz/Scholz (Lukowo, Lopuchowo, Chojnica), Witasiak/Pleszak (Chojnica), Dabek (Boduszewo, Murowana Goslina, Lopuchowo), Kijanowski (Murowana Goslina, Lopuchowo, Boduszewo), Budzynski (Swiatniki Wlk, Modliszewko), Wozniak/Nowak (Debnica), Ochotny (parafia Modliszewko), Lubawa (Debnica), Wieruszewski/Kornatowski (Debnica, Kórnik), Sobczak (Debnica).
pozdrawiam!
grzegorz
|